auspair.blogg.se

Bali

Ons 16 Maj

Efter att ha hjälpt till att tvätta och städa lite grann, var det äntligen dags för mig att åka till flygplatsen. Leandra kom och hämtade mig tillsammans med Daniel och hans pappa Pete, eftersom de erbjudit sig att skjutsa oss. När vi kom till flygplatsen checkade vi in, och sedan var det dags att köpa mackor till middag. Efter att ha väntat ca 2 timmar, kollade vi på lite Riverdale som jag laddat ner på min platta innan vi åkte medan vi flög. När vi kom fram till Bali väntade vår chaufför på oss med en liten lapp han skrivit “Leandra & Kristina" på, och han tog oss till hotellet vi skulle bo på första natten. Vi kom fram runt midnatt, och gick och la oss nästan direkt.

 

Tors 17 Maj

Efter att ha vaknat och gjort oss i ordning på Torsdagen kom en chaufför och hämtade oss. Vi ville åka till ett tempel, men på vägen dit såg jag en enorm staty och sa att jag ville åka dit för att kolla på den, så vi åkte till en park dedikerad till guden Wisnu och Garuda. Det fanns många statyer där, och vi fick gå på en show för att se en traditionell dans. Innan den tog slut bjöd de dock upp folk från publiken, och jag gick upp för att dansa! Det var rätt kul, men jag gjorde det mest för att en av dansarna var rätt söt!

 
 

Efter det gick vi för att käka lunch och ta varsin drink på restaurangen som fanns i parken. Det var gott, och min drink var grön! Den hette Japanese Slipper, och var rätt god. På vägen ner till bilen stannade vi i en affär för att köpa vatten, och jag såg en flaska pepsi, fast den var blå! Jag som älskar blåa saker köpte den utan att blinka, och den var riktigt god! Hela vägen i bilen från parken till templet vi skulle till diskuterade vi om pepsin faktiskt var blå eller om det bara var flaskan, så jag sparade lite så att vi kunde kolla när vi kom till hotellet.

 
 
 
 

Till sist kom vi fram till templet, och vi blev varnade att det var apor där, så vi behövde vara försiktiga med solglasögon och smycken, för de gillade att ta saker. Så vi tog av oss solglasögon och smycken, och gick in efter att betalat inträde. Det var väldigt fint, och låg högt uppe på en klippa. Mycket riktigt såg vi snart en del apor, och tog lite bilder innan vi fortsatte för att se mer. När vi gått runt halva templet, antog jag dumt nog att vi gått förbi alla apor. Som de flesta som känner mig vet är mina ögon rätt ljuskänsliga, så jag satte på mig mina solglasögon igen för att undvika huvudvärk. Vi gick vidare till andra sidan av templet, tog en massa bilder på utsikten, innan jag kände en hård smäll och mina solglasögon försvann! Jag trodde att jag gått in i något och tappat dem, men när Leandra utbrast att en av aporna skrämt henne förstog jag vad som hänt. Mycket riktigt satt det en apa och höll i mina glasögon på andra sidan staketet. Den lilla skiten såg mig i ögonen och bröt av dem på mitten!

 
 

Efter att ha blivit utskrattad av Leandra gick vi tillbaka till bilen och åkte till vårt nya hotell i Ubud. Vi droppade av våra saker i rummet och chillade en stund innan vi gick ner för att hitta en restaurang. Bara en kort promenad bort hittade vi en restaurang som sålde ribs, och där käkade vi middag. Det var väldigt gott! När vi ätit gick vi tillbaka till hotellet och kollade på tv en stund innan vi gick och la oss.

 

Fre 18 Maj

På Fredagen var det Monkey Forest och Ubud Market som stod på schemat. Då vårt hotell låg rätt nära båda, bestämde vi oss för att gå till Monkey Forest. Det tog ca 5 minuter, och när vi var framme fick vi betala inträde innan vi gick in. Det var grönt och frodigt, riktigt fint, och statyer och apor överallt. Det var många små vägar man kunde gå, och vi gick runt hela skogen typ tre gånger för att se alla. Tillslut var vi lite hungriga, så vi tog oss ut ur skogen, och hittade en liten affär. Där köpte vi en massa snacks som vi inte kände igen, men för att komma tillbaka till hotellet samt ubud market var vi tvungna att gå förbi Monkey Forest igen, och apor gillar att ta saker. Vi gick snabbt, och såg till att inte få ögonkontakt med någon utav aporna, men ack. En apa såg min påse och att jag åt ur den, och bestämde att han ville ha den. Jag försökte förgäves att höja den ur hans grepp, gå snabbare, men inget funkade. Han hoppade, rev ett stort hål i påsen, och fick tag på mina chips. Mitt hjärta brast, de var ju så goda, men Leandra var inte tagen av samma hjärtesorg och föste mig vidare innan de insåg att vi hade mer snacks i vår nu trasiga påse.

 
 

 

När vi kom ut ur skogen var vi bara en liten bit från Ubud Market, så vi bestämde oss för att gå dit med. Vi blev dock besvikna, för marknaden var rätt dålig. Sämre än marknader brukar vara när man är på turistställen. Men även på en dålig marknad kan man hitta några fynd, och Leandra köpte några smycken, medan jag köpte ett par nya solglasögon.

Det började snart dra mot kväll dock, och vi hade gått väldigt långt idag, så vi käkade på en restaurang vi hittade på vägen tillbaka till hotellet.

Den kvällen fick vi varsin massage, Leandra hade valt en hot candle massage medan jag fick en Hotellets Special, och vi kände oss mjuka och trötta när vi gick och la oss.

 

Lör 19 Maj

Ketut, vår privata chaufför för dagen, hämtade oss på Lördag morgon. Vi hade sagt till honom att vi ville se ett ris plantage, samt ett vattenpalats, men att emellan de två ställena fick han ta oss vart han ville. Han frågade om vi gillade smycken och konst, och ja det gjorde vi ju, så han tog först med oss till en stor lokal konstutställning, men vi hittade inget vi ville köpa där, så han tog oss till en stor lokal silver smyckes tillverkning, men vi hittade inget där heller. Alldeles för dyrt sa vi, så Ketut nickade och tog oss till ett litet mindre ställe. De var väldigt snälla där, och priserna var mycket bättre, så jag bestämde mig för att köpa något. Eftersom jag tappat bort en av Travis ringar när vi började träffas, kollade jag på ringar, och bestämde mig till sist för en lagom flashig ring. Flashig nog att vara lite speciell, men nog lugn för att kunna bäras varje dag. Nöjd med mitt köp, tog Ketut oss vidare. Denna gången tog han oss till ett tempel där de visade en traditionell dans+teater, så vi stannade och såg på den i ca en timme.

 

Efter det bar det av till en trästaty makare, och vi kollade in hantverket på alla de vackra statyerna. När vi var på väg därifrån stod jag och tittade på en liten mus, och jag tänkte inte köpa den, men så frågade kvinnan i affären om jag ville ha den och jag började pruta, för jag tänkte att så här mycket kan jag aldrig pruta ner den, men vips så fick jag den för mindre än halva priset! Den var rätt söt, så jag tänkte att det inte gjorde så mycket.

 

 

För att ta en paus i vårt kultur och konst letande åkte vi till ett kaffeplantage, där vi fick veta hur kaffe tillverkades, samt fick vi pröva en massa te och kaffe gratis. Då de hade en så kallad Bali Swing där tog vi varsin tur på den, och det var mycket roligt! Att gunga ut för ett stup var kul, rätt behagligt, och mycket vackert. Självklart såg jag till att inte hålla i mig, för mamma hade sagt att jag skulle vara försiktig och inte göra något farligt, och att sitta på en träplanka några tiotals meter från marken utan att hålla i mig i repen som är fastknutna i varsin palm på vardera sida, det är inte farligt, ellerhur?

 
 
 
 

Näst på tur var en lite mindre konstutställning, och där hittade jag en söt tavla av några koi fiskar, som jag lyckades pruta ner till ca halva priset den med, så jag köpte den eftersom jag visste att Travis letade efter fler tavlor att dekorera sitt rum med.

När vi shoppat klart, och bestämde oss för att vi var hungriga, tog Ketut oss till en resturang i närheten av risfälten vi skulle se. Restaurangen låg på toppen av en kulle/berg, och utsikten var väldigt vacker. Maten var inte heller så pjåkig, och vi provade att äta anka för det hade Leandra aldrig gjort.

 
 
 

Efter maten gick vi tillbaka till Ketut, och han berättade att bron till vattentemplet var stängd, så vi kunde inte komma dit. Han släppte dock av oss så att vi kunde se de stora risfälten, och vi vandrade och klättrade runt där ett tag. Vi stannade även vid en del turistshoppar så att Leandra kunde leta efter en present till Daniel, och till sist hittade hon några armband som hon trodde han skulle gilla. Vi tog oss tillbaka till Ketut, som körde tillbaka oss till hotellet, där vi beställt varsin grön te scrubb innan vi gick och la oss.

 
 
 

Sön 20 Maj

På Söndagen blev det fara hem. Ketut kom och plockade upp oss för att köra oss till flygplatsen, och på flyget hem fick vi inte sitta bredvid varandra. Det var dock okej, för jag kollade på riverdale och Leandra sov mestadelen av flyget. När vi kom till flygplatsen var jag tvungen att deklarera min trästaty så det tog lite tid, men det var okej. Daniel plockade upp Leandra, och Travis plockade upp mig. På vägen hem till Travis åkte han förbi ett McDonalds och köpte mat åt mig (alla som känner mig vet att jag älskar McDonalds) och vi spenderade några timmar hos honom innan jag blev hemskjutsad så att jag kunde jobba följande morgon.